Ankara Anlaşması

Ankara Anlaşması yani Turkish (European Community Association Agreement) ECAA business category ile İngiltere’de iş kurarak, iş vizesi ve oturum almak istiyorsanız bu bölüm sizi ilgilendiriyor.

En çok merak ettikleriniz, özellikle oturum aldıktan sonra muhasebe ile ilgili yapmanız gerekenler konusunda bilgileri de burada bulacaksınız.

Ankara Antlaşması Nedir?

Ankara Antlaşması, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında ortaklık yaratan anlaşma 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da imzalandı. Bu anlaşma Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin hukuki temelini oluşturmaktadır. Gümrük birliği anlaşmaya varmış ülkelerin kendi aralarında gümrükleri kaldırdığı ortak dış gümrük tarifesi uyguladığı serbest ticaret alanıdır. Ortak ülkeler ortak bir dış ticaret politikası oluştururlar ancak bazı ithalat kotaları uygulayabilirler.

Gümrük birliği oluşturmanın başlıca nedenleri, genelde ekonomik verimliliği ve etkinliği arttırmak ve ortak ülkeler arasında daha sıkı bir politik ya da kültürel bağlar oluşturmaktır. Gümrük birliği ekonomik entegrasyonun üçüncü ayağıdır.

Ankara Anlaşmasından Kimler Vize Alabilir ve Kendi İşini Kurabilir?

İngiltere’ye yasal yolla giren yani vize ile giren her Türk vatandaşı vize türü (turist, öğrenci, au pair, iş adamı) ne olursa olsun Ankara Anlaşmasından vize alabilirler. İngiltere`de serbest meslek sahibi olarak kendi işinizi yapmak istiyorsanız veya bir işyeri almak veya bir işyerine ortak olmak istiyorsanız Ankara Anlaşmasından faydalanabilirsiniz.

Ankara Antlaşması Vizesi’ne sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabiliyorlar. İngiltere’den Ankara Antlaşması Vizesi’ne başvuru yapabilmek için başvuru sahiplerinin mutlaka geçerli bir vize ile İngiltere’de bulunuyor olması gerekir. Vize süresi dolmuş veya İngiltere’de kaçak durumda bulunan kişiler İngiltere’den Ankara Antlaşması Vizesi’ne başvuramazlar, başvuruları mutlak surette reddedilir ve Türkiye’ye dönüp başvurularını Türkiye’den yapmaları istenir.

Türkiye’den Başvuru Yapabilir Miyim?

Türkiye’den de başvurmak mümkün Aralık 2020 sonuna kadar devam etmektedir. 

Ankara Antlaşması için başvuru şartları nelerdir?

Şuan çalışmakta olan bir işyerini devralıyorsanız veya ortak olarak giriyorsanız;

- İşletmenize yatıracak kendi paranızı İngiltere`ye getiriyor olmanız,
- İşiniz dolayısıyla oluşabilecek sorumluluklarınızı maddi anlamda karşılayabilecek durumda olduğunuzu belgelemeniz,
- İşinizden veya devraldığınız işletmeden size düşen kar payının siz ve size bağlı olarak yaşamlarını sürdüren aile bireylerinin    geçimini, sizi bir iş aramaya zorlamayacak şekilde, sağladığınızı göstermeniz,
- İşinizin yönetiminde ve yürütülmesinde aktif olarak rol aldığınızı göstermeniz,
- Yapacağınız yatırım ve sağlayacağınız servisler için hakikaten bir ihtiyaç bulunduğunu göstermeniz,
- Devraldığınız veya alacağınız işyerinin önceki yıllara ait onaylı muhasebe kayıtlarını sağlamanız,
- Ortaklığınızın veya işyeri devrinin üstü kapalı bir işçilik anlamına gelmediğini göstermeniz gerekmektedir.

Yeni bir iş kurmak veya serbest meslek sahibi olarak çalışmak için;

- Kendi işinizi kurup yürütmenize yetebilecek kadar parayı İngiltere ye getiriyor olmanız,
- Yapacağınız veya kuracağınız işin gerçekçi olarak sizi ve varsa size bağlı olarak yaşamlarını sürdüren aile üyelerini geçindirecek oranda, sizi iş aramaya itmeyecek bir seviyede size maddi gelir sağlayacağını göstermeniz gerekmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesinin Süresi Ne Kadar ?

İlk yapacağınız başvurunun başarılı olması halinde 12 aylık bir vize verilecektir. Bu süreç içerişinde başvuruda belirttiğiniz işi yapmak zorundasınız. Ancak, bu işinize ek olarak başka işlerde yapabilir, serbest meslek sahibi olarak, ya da başka bir işyerine ortak olarak katılabilir veya satın alabilirsiniz.

12 aylık süreçten sonra yaptığınız iş veya sahip olduğunuz işyeri ile alakalı İngiltere İçişleri Bakanlığınca istenecek belgeleri hazırlamanız ve tekrar vizenizin uzatılması için başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu belgeler işiniz veya işyeriniz ile birlikte sizin şahsi belgeleriniz olacaktır. Örneğin; Banka hesap detaylarınız, verdiğiniz vergilere ilişkin belgeler, kira sözleşmeniz, harcamalarınızın dökümleri, fatura ve makbuzlar, muhasebe kayıtlarınız vb. belgeler. Bu başvurunuzun sonucu olarak vizeniz 3 yıl daha uzatılacaktır.

Yukarıdaki ikinci uzatma devresi de bittikten sonra, yani 4 yılı doldurduktan sonra yine yukarıda sıralanan nitelikteki bilgi ve belgelerin sağlanması sonucu İngiltere`de sürekli oturum için başvuru yapma hakkınız doğuyor.

Eğer İngiltere`de sürekli oturum için yapacağınız başvurunuz kabul edilirse, artık vize sorununuz kalmayacak ve istediğiniz sürece artık herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın kalabilecek olup, istediğiniz işi yapabilecek ve hatta kendi işinizi yapmak zorunda kalmaksızın herhangi bir işyerinde işçi statüsünde çalışabileceksiniz. Sizin İngiltere`deki kalışınızın ve yaşamınızın üzerindeki kısıtlama ve her türlü sınırlama kalkmış olacaktır. İngiltere`de bireylere tanınan bütün sosyal haklardan ( devlet yardımları dahil) faydalanabileceksiniz.

Yukarıdaki şekilde sürekli oturumu aldıktan tam bir yıl sonra vatandaşlık için başvuru hakkınız doğuyor. Bu halde vatandaşlık başvurusunda bulunabilir ve British Passport alabilirsiniz.

İngiltere’de ki Sosyal Haklardan Ailece Yararlanabiliyor Muyuz?

Evet. Sosyal sağlık kurumu olan NHS’ten sağlık ile ilgili sorunlarınız için faydalanabilirsiniz. Ayrıca sizin ile birlikte gelen 18 yaşının altındaki çocuklarınız bu ülkedeki ücretsiz eğitim hakkına sahip olacaktır.

Eşim ve Çocuklarım da Benimle Birlikte Kalabilirler mi?

Evet. Eşiniz ve 21 yaşına kadar çocuklarınız İngiltere’de sizinle birlikte sizin tabi olduğunuz kurallara tabi olarak kalabilir ve çalışabilirler. Ankara Antlaşmasından dolayı geçici vize elde etmiş başvuru sahiplerinin eşleri 29 Kasım 2010 tarihinde yürürlüğe giren ve İngiltere’ye taşınacak olan yerleşim başvurusu sahiplerinin sağlaması gereken İngilizce dil bilme şartından muaftırlar. Yani Ankara Antlaşmasından geçici bir vize ile İngiltere’de bulunan kişilerin eşleri İngilizce öğrenmeksizin İngiltere’ye taşınabilirler. Dikkat edilmesi gereken temel nokta İngiltere’de bulunan eşin “Sürekli Oturum (Indefinite Leave to Remain)” almadan önce İngiltere dışında bulunan eşin başvuru yapması gerekliliğidir.

Ankara Antlaşmasından dolayı vize almış kişilerin bağımlısı olarak İngiltere’ye yerleşen eş ve çocuklar, Ankara Antlaşması Vizesi sahibinden bağımsız olarak istedikleri herhangi bir işte çalışabilirler. Bu durum eş ve çocuklar için oldukça faydalı bir ayrıcalık demektir.

İngilizce Bilmek Zorunlu mu?

Ankara Antlaşmasının Türk vatandaşlarına tanıdığı ayrıcalıklardan yararlanabilmek için İngilizce bilmeniz şart değil.

Eğitim seviyesi Önemli mi?

Hayır. Önemli olan yapmayı planladığınız işle ilgili nitelik ve yeterlilik belgelerine sahip olmanızdır. Bu herkes için farklıdır.

İşçi Çalıştırabilir Miyim?

Evet. Ankara Antlaşmasından faydalanmak suretiyle kendi işinizi yapıyorsanız veya işyerinizi çalıştırıyorsanız istediğiniz sayıda işçi ve eleman çalıştırabilirsiniz. İslerinizi serbest meslek sahibi olarak yürütebileceğiniz gibi, herhangi bir şirketde kurabilirsiniz. (ltd şirket gibi). Bu konuda da herhangi bir sınırlama yokdur.

Ancak, her halükarda, hiçbir kimseyi çalıştırmak veya kimseye iş vermek zorunluluğu yoktur. İşinizi tek başınıza yürütebilirsiniz. Aslında yapılan başvuruların da çoğu böyle bireysel olarak çalışmayı öngören başvurulardır.

Ne Tür İş Yapabilirim?

Kendi işiniz olması kaydıyla herhangi bir iş yapabilirsiniz. Yapılacak işlere dair bir sınırlama veya liste söz konusu değildir. Serbest meslek sahibi olarak çalışan oto tamircisi, doktor, bay bayan kuaförü, avukat, inşaatçı, IT uzmanı, boyacı-sıvacı, dişçi, temizlikçi, özel ders veren bir öğretmen, çocuk bakıcısı, emlakcı, bahçıvan, ithalat ihracat, oto yıkayıcısı, muhasebeci-mali müşavir, taksici vb işleri yapan şahıslar bu anlaşmadan yararlanabileceği gibi her hangi bir işletmede satın almak veya bir işletmeye ortak olmak suretiyle de bu anlaşmanın hükümlerinden faydalanmak mümkündür. Bu isletmelere örnek olarak; kafe, restoran, supermarket, bar, dağıtım şirketi, temizlik vb şirketler, tekstil butikleri, ayakkabı, mobilya, beyaz eşya satan işyerleri gibi herhangi bir işyerine dayanarak bu ayrıcalıktan faydalanmak mümkün.

Yukarıdaki belirtildiği üzere bu tür işleri yapmak suretiyle İngiltere`de sürekli bir yasam ve İngiliz pasaportu almanın en önemli şartı bu yaptığınız işi serbest meslek sahibi olarak yapıyor olanı, yani işinizin kendi işiniz olması ve bir işvereninizin olmaması.

Bunun yanı sıra İngiltere`de ki kamu fonlarında verilen devletin bireylere sağladığı sosyal yardımları talep etmiyor olmanız gerekiyor. Bu sosyal yardımlardan faydalanmanız bu ülkede 4 yıl bu şekilde kaldıktan sonra alabileceğiniz sürekli oturum sonrasında söz konusu olabilir. Dolayısıyla, bu antlaşmanın hükümlerinden faydalanabilmek için kendi işinizi yapıyor olmanız veya kendi işyerinizi çalıştırıyor olmanız, devletin çalışmayanlara veya part time çalışıp ta yeterli geliri olamayan İngiliz vatandaşlarına tanıdığı gelir yardımı gibi kamu fonlarından sağlanan yardımlardan faydalanmıyor olmanız ve az da olsa vergi vermek suretiyle ülke ekonomisine katkı da bulunuyor olmanız gerekmektedir.

Ne Kadar Param (Sermayem) Olması Gerekiyor ?

Asgari sermaye şartı yokdur. Ankara Antlaşmasından yararlanmak üzere İngiltere`de serbest meslek sahibi olarak kendi işinizi kurmak ve çalışmak istiyorsanız, normalde İngiltere ye iş amaçlı gelen kişilerden istenen £200.000.00 minimum sermaye şartı Türk vatandaşlarının yapacakları Ankara Antlaşması başvurularında uygulanmıyor. Dolayısıyla Türk vatandaşlarının yapacakları başvurular için öngörülen ve uygulanan asgari bir sermaye şartı yoktur.

Sermayenizin sizin yapmayı planladığınız işi kurmanıza ve yürütmenize ve para kazanıncaya kadar sizin yaşam giderlerinizi karşılayabilecek bir miktar olması yeterli. Bu miktarda sizin yapmayı istediğiniz işin niteliğine göre farklılık gösterecek olup tamamen buna bağlıdır. Dolayısıyla, başvurunuz sadece sermayeniz az diye reddedilemeyecektir. Ancak, sermayenizin yapmayı planladığınız işi yapmanızı sağlayacak oranda gerçekçi bir miktar olması gerekmektedir.

Ankara Anlaşmasının İptali Mümkün mü?

Böyle bir durum söz konusu olamaz, bu hukuken mümkün değil. Ankara Anlaşması uluslararası bir anlaşma ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin temelini teşkil ediyor.

Ankara Anlaşmasını Aldıktan Sonra Ne Yapmalıyım?

Eğer şuan çalışan bir iş yeriniz yoksa ve evinizi işyeri olarak gösterdiyseniz, Home Office’e gerçekten iş yaptığınızı gösterecek bazı deliller sunmanız gerekecek. Bunu yapabilmek için şunları tavsiye ediyoruz:

- HM Revenue and Customs yani Vergi Dairesine kaydınızı yaptırın ve National Insurance Contributions yani sigorta ödemeye başlayın ve bunun belgelerini saklayın.

- Kartvizit yani business card yaptırın.

- Kendinize bir kaşe yani business stamp yaptırın. Bu kaşede olmasi gerekenler işinizin adı, sizin isim ve soyisminiz, adres ve telefon numaranız.

- Ortalama 3 ayda bir yerel gazetelere ilan verin. Bu ilanların çıktığı gazeteleri ve bununla ilgili aldığınız faturaları saklayın.

- Müşterilerinize fatura kesmeye başlayın.

- Mevcut müşterilerinizden referans mektupları alın. Sizinle iş yaptıklarından ve işinizden memnun olduklarından bahsetmeleri faydanıza olacaktır.

- Potansiyel müşterilerinizden sizinle iş yapmayı düşündüklerine dair mektup alın.

- Şart degil ama web siteniz olursa iyi olur.

- İşiniz için aldığınız her tür fatura ve fişi saklayın.

- Düzenli olarak bankaya para yatırın ve banka statementlarınızı saklayın.

- En önemlisi her yıl hesabınızı ve vergi formunuzu Chartered Certified Accountant bir firmaya yaptırın.

- Her yıl çıkan verginizi zamanında ödeyin ve bununlu ilgili belgeleri saklayın.

 

Programla ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki numaralardan bize ulaşarak, bilgi talep edebilir, bilgi formunu doldurabilir veya randevu alarak Kadıköy’deki Truva Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Numaramız: 0 216 414 77 50

WhatsApp'tan mesaj göndermek için tıklayınız.


Web sitemizi ve hizmetimizi optimize etmek için çerezler kullanıyoruz. Kişisel Verilerin Kullanımı Kanunu. Kabul Ediyorum. Reddediyorum.
Bilgi Formu