İngiltere'nin yurtdışı lise eğitimi için tercih edilen önemli ülkelerden biri olmasının en önemli nedenlerinden ilki; İngilizcenin anavatanı olmasıdır. Diğeri de dünya çapında tanınan okulları ile kaliteli yurtdışı eğitimi almaktır.
İngiltere’de 5-16 yaş arası tam zamanlı eğitim zorunludur. Orta öğretimin son iki yılında GCSE sertifikası (International General Certificate of Secondary Education) için eğitim yapılır. Bu dönemde dil, ikinci bir dil, sosyal bilimler, beşeri bilimler, matematik, yaratıcı mesleki çalışma ve bilgi komünikasyon dersi olmak üzere 10 ders alınır. İki senelik dönemin sonunda bir sınav yapılır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenci, yükseköğrenime devam etmek istemese bile bu notlar işe girişte dahi talep edilebilir.
Yükseköğrenim için iki sistem geçerlidir. A level sistemi iki yıl sürmekte ve 4 veya 6 bölümden sınava girilmektedir. A level seviyesinde not almak için en az 3A almak gerekmektedir.
IB (International Baccalaurate-Uluslararası Diploma) sistemi Türkiye’de de bazı okullarda geçerli olup 2 yıllık çalışma sonunda gerekli bölümlerden başarılı olmak üstüne kurulmuş bir sistemdir.
Türk diplomaları genelde kabul görmese de bazı okulların bazı bölümleri tarafından kabul edilmektedir. Genelde kabul edildikleri yerler üniversiteye kabul dönemleridir.
İngiltere sahip olduğu köklü ve eski eğitim kurumları ile tarih bilincini de öğrencilere genç yaşlarda vermeye başlar.
İngilizcenin anavatanı olması nedeniyle doğru şekilde öğrenilen İngilizce dilini daha sonra dünya çapında gören genç öğrenciler kıyaslama yapma şansına sahip olurlar.
İngiltere sahip olduğu tarihi yapı ile genç öğrencilere kültürel gelişmenin de yolunu açar.
Genç öğrenciler İngiltere’de aynı zamanda mesleki olarak da kariyerlerini hazırlama çalışması yapmaktadır.
Türkiye açısından bakıldığı zaman İngiltere’den lise diploması alan bir Türk öğrenci yabancı öğrenci statüsü içine girip yükseköğrenim kurumlarının özel sınavları ile eğitim hayatına burada devam edebilir.
Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde ilk sıralarda yer alan Cambridge ve Oxford üniversitelerinin bulunduğu ülkede eğitim alan lise öğrencileri, bu üniversitelerin kapılarını aralamak için daha fazla özverili çalışır. Öğrenci İngiltere’deki kaliteli üniversitelerden eğitim alma şansını yakalar.
İngiltere’de lise eğitimi alan öğrencilere dünyaca kabul gören birçok diploma verilmektedir. İngiltere liselerinde eğitim müfredatlarında IB, GCSE ve A-Level programları bulunmaktadır. Bu programların özellikleri oldukça fazladır ve çocuklarınızın ek bir sınava girmeden üniversiteye yerleşmesinin önünü açar.
İngiltere’de lise okuyan öğrenciler, yeni kültürler tanırken dünyanın her yerinde yaşayan farklı ülkelerden gelen öğrencilerle de arkadaşlık yapma imkanı bulur.
İngiltere’deki liselerin kampüs olanakları oldukça fazladır. Kampüslerde bulunan sanat, müzik, spor ve sosyal alanlar öğrencilerin yeni hobiler edinmesini ve yeni alanlara yönelmesine destek olur.
İngiltere’de liseler kaç yıl sorusu oldukça merak edilen bir soru. Türkiye’deki gibi lisans programları dört yıl değil, burada üç yıldır. Hatta İngiltere’de bir yıl daha okuyup yüksek lisans mezunu olma şansı da vardır. (Mimarlık, diş hekimliği ve tıp dışında.)
İngilterede devlet tarafından finanse edilen ve bütün öğrencilere açık olan kamu okulları ve öğrencilerin okuması için para ödenmesi gereken bağımsız okullar vardır. İngiltere’de özel okulların güvenililirliği fazladır ve eğitimleri iyidir. Özel okul öğrencileri genellikle mezun olunca kaliteli üniversitelere giderler.
"İngiltere’nin her yerinde eğitim aynı mıdır?" sorusu oldukça merak edilen sorulardan birisidir.Temel benzerlikler kesinlikle vardır. Mesela bütün kız ve erkek öğrenciler 16 yaşına kadar eğitim almak zorundadırlar. Birçok öğrenci sonrasında üniversite eğitimi için okullarına devam etmektedirler. Özel okullarda, birçok öğrenci 18 yaşına kadar eğitimlerine devam etmektedirler ve sonrasında ise üniversiteye geçmektedirler.
Aynı zamanda bir sürü keskin ayrılıklar da vardır. Mesela İngiltere’de ve İskoçya’da aynı eğitim verildiği kesinlikle söylenemez.
Wales’te ve İngiltere’de hükümet belirli bir ulusal müfredat belirler. 5-18 yaş arasında alınacak eğitimi belirleyen bu müfredat bütün eyaletlerde uygulanmak zorundadır. Özel okullar ulusal müfredatı her detayıyla izlemekle mükellef değillerdir. Fakat iyi bir eğitim verdiklerini göstermek zorundalar ve müfettişler tarafından teftiş edilirler.
İngiltere’de liseden mezun olan öğrencilere; GCSE (General Certificate of Secondary Education), A Level (Advanced Level) IB (International Baccalaureate), American Diploma Program & Advanced Placement (AP) ve BTEC (Business and Technology Education Council) diploma derecelerinden herhangi biri ya da ikisi verilmektedir.
Bu diplomalardan bir kısmı öğrencileri üniversiteye hazırlar ve ek sınava ihtiyaç duymadan yerleşmesini sağlar. Bunlara ek olarak, bazı diplomalar da üniversitelere geçiş yapıldığında bazı derslerden muaf olunur. Bu diplomalar, Türkiye’deki prestijli üniversitelere geçiş yapılmasına olanak tanır.
İngiltere’de liseler, Özel Okullar (Private Schools) ve Devlet Okulları (State Schools) olarak ikiye ayrılır. Eğitimler Türkiye’deki gibi karma (coed) olarak verilir fakat talep edenler için; sadece kız öğrencilerin gittiği Girls Schools ve erkek öğrencilerin olduğu Boys School da vardır.
İngiltere’de bulunan liseler dört farklı başlıkla incelenebilir. Bu liseleri; geleneksel İngiliz liseleri, Uluslararası kolejler, Amerikan kolejleri ve İngiltere devlet liseleri olarak inceleyelim.
Geleneksel İngiliz Liseleri: Üst düzey kampüsleri olan bu liseler, yıl boyunca yatılı öğrencilere hizmet verir. A Level, GCSE ve IB gibi diploma dereceleri bulunur. Bu liseler İngiltere’de en çok tercih edilen liselerdir.
Uluslararası Kolejler: Bünyesinde İngiliz öğrenciden çok uluslararası öğrenciler barındıran ve açık ya da kapalı kampüsü bulunan eğitim kolejleridir. Bu kolejlerde eğitim tamamiyle yabancı öğrencilerin gelişimine özel olarak hazırlanmış, hem ülkeye hem de eğitime daha kolay odaklanabilmeleri için düzenlenmiştir.
Amerikan Kolejleri: Amerikan liselerinin dünyanın her yerinde eğitim merkezleri bulunmaktadır. İngiltere’de de yer alan bu liseler, İngiltere’de özel ve elit liseler kategorisinde değerlendirilmiştir. Öğrenciler bilimden sanata, müzikten spora kadar birçok alanda eğitimler alabilir. Amerikan kolejlerinden mezun olan öğrenciler, Amerika Lise Diploması’na sahip olur. Bu diploma prestijli üniversiteler için oldukça değerlidir.
İngiltere Devlet Liseleri: İngiliz öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı veren İngiliz Devlet Liseleri, hükümet ve vakıfların destekleriyle hizmet vermeye devam etmektedir. A Level, BTEC ve GCSE programları bulunan İngiliz devlet liselerinde nadir de olsa uluslararası öğrenci kabul edilir. Bu liselerde eğitim diğerlerine kıyasla daha ekonomiktir.
İngiliz devlet liselerine girebilmek için bir Türk öğrencinin; en az 16 yaşında olması, B2 seviyesinde İngilizce biliyor olması ve 10.sınıf ortalamasının en az 70 olması gerekmektedir.
İngiltere’de konaklama yöntemleri aile yanı konaklama, yatılı kampüs içi konaklama ve yurt konaklama şeklindedir. Bazı okullarda gündüzlü yanı konaklamasız eğitim olduğu için öğrenciler bu okullarda konaklama yöntemlerini kendileri bulurlar.
Yatılı kampüsler (Boarding School), en fazla telep gören konaklama yöntemidir. Öğrenciler 7/24 öğrenciler aynı tesiste ve güvenliği ile kontrolü sağlanmış bir şekilde kalırlar. Kız ve erkek öğrenciler ayrı katlarda kalırlar.
Yurt konaklama, devlet okulları ya da uluslararası bazı kolejlerin kullandığı konaklama yöntemidir. Öğrencilerin konaklama yöntemi okula yürüyerek gidip gelecek şekilde sağlanır. Erkek ve kız öğrencilerin katı ayrıdır.
Aile yanı konaklama, okulla ailelerin anlaşmalı olduğu, öğrenciyi eğitim hayatı boyunca kalmasını sağlayan konaklama yöntemidir. Aileler, okul tarafından özenle seçilir ve ailelerin uzun yıllar öğrenci ağırlama tecrübesi bulunur.
İngiltere’de bulunan liselere girişler için akademik ve İngilizce dil yeterliliğini ölçen sınavlar yapılmaktadır. Bu bağlamda birçok okul kendi sınavlarını uygular. Fakat bazı okullarda; IELTS (International English Language Testing System), UKISET (UK Independent School's Entry Test), Cambridge Assessment English Sınavları, Cognitive Abilities Test (CAT4 Exam, ELTIS (The English Language Test for International Students), SLEP (Secondary Level English Proficiency Test) ve PLEP (Pre-Intermediate Level English Proficiency Test) sınavlarından alınan puanlar geçerli olur.
İngiltere lise fiyatları hem okulun durumuna hem konaklama durumu hem de eğitim programına göre değişkenlik göstermektedir. İngiltere devlet liselerinde fiyatlar diğerlerine göre daha uygundur. İngiltere lise ücretleri, okulun prestijine ve bulunduğu şehire göre de değişiklik göstermektedir. Ayrıca konaklama hizmeti veren okulların fiyhatları, kendi bulacağınız konaklamalardan daha uygundur. İngiltere lise fiyatları için mutlaka profesyonel danışanlarımızdan bilgi alın.
İngiltere’deki liseler uluslararası öğrencilere yaklaşık yüzde 40 oranında burs sağlamaktadır. Burs miktarını okul belirlerken, burs öğrencinin akademik başarısına göre verilir. İngiltere’de burs veren okullar, öğrencilerin sadece not ortalamasına değil; spor, sanat ya da sosyal aktivitelerinden edindiği başarıları da inceler.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz belgelerin dışında, okul tarafından farklı belgeler de talep edilebilir. Truva Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık olarak, en uygun liseyi bulmanızı sağlıyor, İngiltere’de lise eğitiminiz için evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamlamanız için çalışıyoruz. 27 yılı aşkın bir süredir yurtdışı eğitim alanında profesyonel ve uzman kadromuzla, eğitim hayatınız bittikten sonra bile yanınızda olmaya devam ediyoruz.