Pasaportlar Hakkında

Pasaport nedir? Pasaport Ne işe yarar?

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olan kişilere yetkili makamlarca verilen ve yabancı ülke yetkilillerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir. Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki kimlik nasıl Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ise yurtdışında da sizin kimliğiniz pasaportunuz olmaktadır. Bu yüzden farklı ülkere seyahat edecek olan kişiler kesinlikle pasaport bulundurmakla mükelleftirler. Bunun birkaç istisnası olmaktadır ve tabi bunlar da Kıbrıs, Gürcistan olarak söylenebilir. Türkiye Cumhuriyeti 2010 yılından itibaren dünyanın geri kalanında da uygulanan elektronik pasaport kullanımına geçmiştir. Bu elektronik pasaport çiplidir ve 2. Sayfasında yer alan bilgilerinizin alt kısmında bulunan kodların olduğu kısım sayesinde gideceğiniz ülkede bulunan memurler sizin bilgilerinize erişim sağlayabilmektedir.

Pasaport Türleri Nelerdir? Hangi Tür Pasaport Alabilirsiniz?

Pasaport türleri 4’e ayrılmaktadır.

Yeşil Pasaport
Bordo Pasaport
Siyah Pasaport
Gri Pasaport

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport, kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara veriliyor.

Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bunun dışında eski bakanlara, TBMM eski üyelerine, görevleri süresince il ve ilçe belediye başkanları ve ilk kademe belediye başkanları eşleri de yeşil pasaport alabilmektedirler. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar. Yeşil pasaportlu bireyler vize işlemi görmeden ya da sınır kapısında vize işlemi görerek yurtdışına (160 ülkeye) çıkış yapabilmektedirler. Yeşil pasaport alacak olan kişiler pasaport harç parasından muaftırlar.

 

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus)

Umuma mahsus pasaportlar 38 sayfa olup, dış kapak rengi bordodur. Pasaport talebinde bulunan kişinin müracatı kendisi yapması gerekmektedir. Yaş farkı gözetilmeksizin herkes için ayrı pasaport defteri düzenlenmektedir. Umuma mahsus pasaportlar 6 aydan az olmamak üzere; ergin olmayanlar için en fazla 5 yıl ergin bireyler içinse 10 yılı aşmayacak şekilde İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde düzenlenir. Bazı vize başvuru platformlarında “ulusal pasaport” olarak da geçmektedir. Bordo pasaportlular birçok ülkeye vize işlemleri yapmadan ya da kapıda vize sistemiyle girebilmektedir. Bu ülkelerden bazıları; Bosna, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Gürcistan, Endonezya, Filipinler, İran, Japonya ve Tayland’tır.

Bordo Pasaport Almak için Gerekli Evraklar;

- Nüfus Cüzdanının Aslı
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Eski Pasaportlar
- Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları

Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan ya da engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakkatname de gerekir.

Muvaffakatname çocuğun pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izin verdiğinizi ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer boşanılmışsa, sadece çocuğun velayetinin verildiği bireyin muvaffakatname getirmesi ve ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan belgeyi getirmesi gerekmektedir.

Pasaport Defter Bedeli Nedir?

Bu ücret pasaportunuzun basılacağı deftere çipe ödediğiniz bedeldir. Bu fiyat pasaport kaç senelik olacaksa olsun değişmeyecek olan bir bedeldir.

Pasaport Harç Bedeli Nedir?

Pasaport harç bedeli 6 aylık- 1,2 ve 3 yıllık belirlenmiş fiyatlar değişmektedir. 4 yıldan sonra süre uzasada ödenecek harç artmıyor. İster 4, ister 5, 6, 7, 8, 9 ya da 10 yıl olsun ödemeniz gereken tutar sabit kalmaktadır.

Hangi Geçerlilik Süresini Tercih Etmeliyim?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim önerimiz 10 yıllık pasaport almanız. Çünkü uzun vadede 10 yıllık pasaport hem daha hesaplı, hem de vize işleri için daha elverişli.

Çünkü Türkiye’nin vize uygulamasına tabi olduğu ülkelere giriş için pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 aylık bir süre olması gerekiyor. Türkiye’den vizesiz giriş yapabileceğiniz ülkelere giriş için ise en az 3 aylık pasaport geçerliliğinizin olması bekleniyor. Hatta 6 ve 3 aylık geçerlilik paylarının, ziyaret edilen ülkeden ayrıldıktan sonra bile devam ediyor olması çok önemli. Örnek vermek gerekirse, 1 Ocak 2025’te Schengen ülkelerinden birine giriş yapacak ve 20 Ocak’ta çıkış yapacaksanız, pasaportunuzun süresinin en az 20 Temmuz 2025’e kadar geçerli olması bekleniyor.

 

Pasaport Randevusu

Pasaport başvurusu için nufus müdürlüğünden online  randevu alabiliriz.

 

WhatsApp'tan mesaj göndermek için tıklayınız.


Web sitemizi ve hizmetimizi optimize etmek için çerezler kullanıyoruz. Kişisel Verilerin Kullanımı Kanunu. Kabul Ediyorum. Reddediyorum.
Bilgi Formu